Friss topikok

  • magyarhaver3: Nagy magyrországot!!! igen!!!XD (2010.07.15. 12:03) Nagyon Nagy Magyarországot!
  • Ptbrigi: @Surfin: mivel nevem majdnem egybeesik a fent említettel (Palotásné), voltak kellemetlenségeim emi... (2009.09.17. 00:25) megvan britney
  • Surfin: Nagy szélviharok vannak mostanában, a szemembe fújta a hajam :P (2009.06.16. 18:50) Miért?
  • Surfin: Tudtam sikerül elkiabálnom. Köcsög szerelvényhiány :S (2009.02.10. 20:31) 30=28
  • hanyattuszo_poloska: olyan soha nem lesz, hogy mindenkinek jó legyen, de legalább meg kellene próbálni...vajon mit gond... (2009.01.13. 09:16) Akadálymentesítés

Címkék

a (1) album (7) állat (16) autó (7) cigaretta (1) cigi (1) delorean (1) dohányzás (1) egyéb (4) életkép (3) életünk (1) fárasztó (4) felújjitás (1) film (2) foci (24) forma 1 (9) hülye ötletek (22) idegesítő (3) idézet (3) internet (30) iwiw (4) játék (16) jövőbe (1) karácsony (6) kép (37) képregény (2) kérdés (18) kézilabda (4) koncert (15) leszokás (1) mese (5) nemisolyanhülye ötletek (4) poén (39) politika (25) pornó (4) rádió (2) rejtvény (7) reklám (15) restaurálás (1) sorozat (3) sport (18) szavazás (2) teszt (2) tömegközlekedés (21) történelem (6) tudomány (1) tv (22) újság (10) vallás (5) variációk (1) vicc (3) videó (31) vissza (1) zene (43)

Egy csalódott magyar kesergései

2008.08.23. 18:37 :: Surfin

Valószínűleg sokan rásütnék a fenti címet az írásra, még az is lehet, hogy igazuk van. Biztos nem is zavarna annyira, ha holnap, a pekingi olimpia zárónapján az lenne a tét a vízilabda döntőben, hogy megnyerjük-e kereken tizedik aranyérmünket. De nem a tizedikért, mindössze a harmadikért küzdünk majd.

Kivételesen nem akarok összeesküvés elméleteket gyártani, nem akarom a gyenge szereplést magyarázni (főleg, hogy nem is nekem kell, ha kell egyáltalán valakinek), de attól még szerintem egy reális problémát írok le.

A két legsikeresebb sportunk érmek tekintetében az úszás és a kajak-kenu volt. Mi a közös bennük? A víz? És még? Hát az, hogy nincsenek bírók, akik nagyon befolyásolni tudnák az eredményt. Nem állíthatják meg 20 méterrel a cél előtt versenyzőnket, mondván szabálytalan volt, álljon 10 másodpercet. Nem lökhetnek egy nagyot az ellenfélen, ezzel pár méteres előnyhöz juttatva. Itt csak az olimpikonok vannak, akik magukra maradva, pillanatnyi formájuk, lelkiállapotuk függvényében lejátsszák egymás ellen a meccset.

És már azt hiszem nyilvánvaló jelen írás tárgya. Az olimpiát mostanában leginkább a dopping szóval együtt emlegetik legtöbbször, de én mellé rakok még egy negatív szót, szókapcsolatot: bírói csalás. Kicsit talán súlyos kijelentésnek tűnhet, persze játékosaink, edzőink, sportvezetőink így sose (vagy csak nagyon ritkán) mondták ki. Nekik nem is szabad, de biztos vagyok, egymás közt ők is keményebben fogalmaznak. „Nem nekünk kedvezett a bíráskodás”, „voltak kérdéses ítéleteik”, „rossz felfogásban vezették a meccset”, stb. Mind-mind ugyanaz, kicsit árnyaltabban fogalmazva.

Nem lehet mindent erre ráfogni, nem is akarok, de csak így kapásból, hány sportág volt, ahol nem csak én láttam úgy, hanem a riporter, az újságíró, vagy fentihez hasonló nyilatkozataikkal a közvetlen érintettek? Vívás, birkózás, ökölvívás, kézilabda, vízilabda. Olyat meg egyet se tudok mondani, ahol nekünk fújtak volna. Sokszor nem ezen múlott, mert így is nyertünk, vagy ha minket szerettek volna jobban a bírók, akkor is kikapunk, de nem egyszer volt, hogy úgy éreztem, éreztük, tust, gólt, pontokat, vagy ami még rosszabb érmet vettek el tőlünk. Ha saját gyengeségünk miatt vesztünk, akkor lehet rajta rágódni még egy darabig, de ilyen esetben marad a tehetetlen düh. És a reménykedés, hogy a következő olimpián nem a zöld asztal mellett próbálják eldönteni a dolgokat.

3 komment

Címkék: sport

A bejegyzés trackback címe:

https://surfin.blog.hu/api/trackback/id/tr47629443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gery · http://gery.blog.hu 2008.08.24. 00:52:39

aha. úszásban biztos nem lehet csalni. lásd phelps és az omega esete, amit mára elsikáltak pár photoshoppolt képpel, de ez gyenge.

amúgy meg leszarom a sportot. ezek után mégjobban. nem kellett volna ilyen baszott nagy arccal kimenni, és akkor talán kicsivel kisebbet égtek volna. ennyi.

G Zoli · http://twitter.com/garamiz 2008.08.24. 06:36:12

Benne va ez is a gyenge szereplésben, viszont az nem tetszett, hogy mostanában a magyar riportereknél divat lett a bírószidás. Mindig ez megy " elvették tőlünk a meccset" Én azt mondom, hogy úgy kell játszani, hogy ne vehessék el. Mert ha mondjuk vezetünk 5 góllal két percel a vége előtt, akkor aztán tehet bármit a bíró.

Meg Deák Bárdos is csapkod a birkózása után, azt közben meg végig olyan indiszponált, meg béna volt.. bent lett volna olyan agresszív, mint lefújás után...

Ez akkor lenne korrekt a riporterek részéről, ha azt is szóvátennék, mikor a mi javunkra itélnek meg olyan helyzetet ami nem jogos, mert volt ilyen is jópár (pl: kézilabda-kritikus állás a végén, belülvédekezés-nem ítéltek semmit) , akkor bezzeg nem volt annyira felháborodva a riporter.

Szóval szerintem, összefoglalva az a helyzet, hogy tévednek a bírók, lehet talán kicsit többet is mint eddig, de tévedtek azért régen is. Ez, a mosani Olimpián nálunk inkább a gyengeség, gyenge játék megmagyarázása a sportolók, edzők részéről. Mert azt ugye egyikük sem állítja, hogy kizárólag a bírók miatt szereplünk ilyen csúfosan...

Surfin · http://surfin.blog.hu 2008.08.24. 12:31:58

gery> Az omegás fotóboltos az más, mint ahogy a dopping is. Egyébként sztem nem volt nagy égés, lehet, hogy sokan sokkal többet vártak, de így is 21. helyen állunk az éremtáblázaton a vízilabda döntő után. Az meg nem rossz.

G Zoli> A riportereknél nem most lett divat a bíró szidás, szidták azok mindig is.

"Én azt mondom, hogy úgy kell játszani, hogy ne vehessék el." Persze, mondani könnyű :P. De ha annyival nem tudunk jobban játszani, csak egy kicsivel (kézilabdában mondjuk 4-5 góllal), akkor már ne is nyerjünk? Azon kívül, hogy rohadt nehéz úgy, hogy ha csúnyán nézünk az ellenfélre, az már 2 perc, ők meg ha nem tépik le a fejünket, akkor minden ok. És így nehéz 5 góllal vezetni 2 perccel a vége előtt.

Deák Bárdos nem tudom, mit mondott utána, de ő tényleg nem volt a csúcson. De (bár ez már egy másik történet) hihetetlen buzi sport ez a birkózás. Ez a golyós dolog totál kész van...

Magyar-német kézilabda meccsen (ahol mondjuk emlékeim szerint nem húztak nagyon a németek felé, csak egy kicsit) végén volt, hogy német hetes helyett mi jöhettünk belemenésért. Azt meg is köszönte a riporter.

És még mindig nem a bírókra akarok fogni mindent, de engem akkor is eléggé felháborít, és nehezen viseltem sokszor, mait csináltak.
süti beállítások módosítása