Friss topikok

  • magyarhaver3: Nagy magyrországot!!! igen!!!XD (2010.07.15. 12:03) Nagyon Nagy Magyarországot!
  • Ptbrigi: @Surfin: mivel nevem majdnem egybeesik a fent említettel (Palotásné), voltak kellemetlenségeim emi... (2009.09.17. 00:25) megvan britney
  • Surfin: Nagy szélviharok vannak mostanában, a szemembe fújta a hajam :P (2009.06.16. 18:50) Miért?
  • Surfin: Tudtam sikerül elkiabálnom. Köcsög szerelvényhiány :S (2009.02.10. 20:31) 30=28
  • hanyattuszo_poloska: olyan soha nem lesz, hogy mindenkinek jó legyen, de legalább meg kellene próbálni...vajon mit gond... (2009.01.13. 09:16) Akadálymentesítés

Címkék

a (1) album (7) állat (16) autó (7) cigaretta (1) cigi (1) delorean (1) dohányzás (1) egyéb (4) életkép (3) életünk (1) fárasztó (4) felújjitás (1) film (2) foci (24) forma 1 (9) hülye ötletek (22) idegesítő (3) idézet (3) internet (30) iwiw (4) játék (16) jövőbe (1) karácsony (6) kép (37) képregény (2) kérdés (18) kézilabda (4) koncert (15) leszokás (1) mese (5) nemisolyanhülye ötletek (4) poén (39) politika (25) pornó (4) rádió (2) rejtvény (7) reklám (15) restaurálás (1) sorozat (3) sport (18) szavazás (2) teszt (2) tömegközlekedés (21) történelem (6) tudomány (1) tv (22) újság (10) vallás (5) variációk (1) vicc (3) videó (31) vissza (1) zene (43)

Guns N' Roses - Chinese Democracy

2008.11.23. 06:00 :: Surfin

Minden rosszindulatú (bár kétségkívül sem alaptalan) viccelődés ellenére Kínában még mindig tombol a kommunizmus, de az új Guns N’ Roses album már a boltok polcain van. 14 évvel, legalább 20 közreműködő zenésszel, számtalan kikerült demó felvétellel és talán még több kitűzött megjelenési dátummal a munkálatok megkezdése után valóban megérkezett! Júniusban már kikerült a netre egy véglegesnek tűnő, masterelt változata 9 dalnak, de akkor még azt hittem, ez lesz a következő ok, ami miatt megint nem jelenik meg az album. De mikor egy hónapja elindult a visszaszámlálás is a hivatalos oldalon, talán először hittem is benne, hogy tényleg megjelenhet az album, tudva, hogy van valami a kezükben.

Axl Rose vitathatatlanul egy igazi seggfej. Leszarja zenésztársait, a közönséget. Nem parancsolhat neki sem Isten, sem ember, csak megy a saját feje után, teszi amit jónak lát, nem törődve senki mással. A fenébe kívánta jó néhány „kollegája” egy-egy affér után, több ezer ember egy-egy botrányosabb koncert miatt (lásd Budapest, 2006). De mindezek ellenére el kell ismerni, egy kibaszott zseni!

A Guns egy rendkívül sokoldalú zenekar volt. Számaik között megtalálhatók az alig kétperces punkos szösszenetektől a majd’ tízperces, zongorával kísért balladákig sok minden, amit ezzel a pár hangszerrel el lehet játszani. A Chinese Democracy-ra ez a punk attitűd többé-kevésbé eltűnt, de a többségében lírai hangvételű dal ellenére sem lettek ők a „gennyes, nyálas Guns N’ Roses”.

Az album a címadó dallal, azon belül egy rövid intróval indul, majd rögtön jön is egy, az Appetite Welcom to the jungle-éhez hasonló, erőteljes riff, ami talán akkorát nem üt, de mindenképpen tisztes belépő. A következő Schackler’s Revenge is egy zúzósabb szám, a zongora egyelőre még megbújik a háttérben.

A kislemezes Better-ben néha Axl-nek egész furcsa hangja van, de a lemez egészére elmondható, hogy nem olyan mint régen, de ez nem okvetlenül jelenti azt, hogy rosszabb. Volt egy időszak, mikor a netre felkerült koncertvideókon borzongott minden jóérzésű Guns fan, mind látványban, mind hangzásban. Hát szépnek még mindig nem mondható Axl, bár sikeresen lefogyott, de ami fontosabb, a hangját is rendbe szedte.

A Street of Dreams eddig The Blues néven volt ismert. Ez már igazi zongorával induló ballada, bár az öt percet ennek se sikerül túllépnie. Aztán csak jönnek szép sorjában a számok, If The World, There Was A Time, Catcher In The Rye, minket pedig magával ragad a lemez hangulata.

A Scraped bevezető „visítozásáról” ugyan szívesen lemondtam volna, de ami utána jön, mindenért kárpótol. Még egy utolsó zúzás (de csak úgy finoman) a Riad N’ Bedouins-ban, majd következik az öt számos „finálé”, talán a lemez legjobb öt számával. A Sorry egy igazi lírai szerzemény, fantasztikus gitárjátékkal alatta.

Személyes kedvencem az I.R.S. fülbemászó refrénjével első hallgatásra beveszi magát az ember agyába, ahonnan bármikor újra elszabadulhat, és tomboló útjára indulhat. A Madagascar elringató dallamai közben kacsint vissza a régi időkre. A Civil War kezdő betétjét keverték bele kis nosztalgiaként.

A This Is Love után elérkezünk az utolsó Prostitute című dalhoz. Remek lezárása az albumnak, nyugtató, de nem bealtatós szám, hosszú levezetéssel.

Ahogy a Velvet Revolver albumokat ezt se nem összehasonlítani a régi G’N’R-rel. Míg előbbieknél sajnos egyértelműen azt kell mondanom, hogy nem érik el az általuk előző zenekarukban felállított színvonalat, a Chinese Democracy-t nem olyan egyszerű hozzá hasonlítani. Más. De nem rosszabb. Így értelemszerűen veri a VR-t. És hogy mi a különbség? Talán Axl. Talán csak egy hozzá hasonló egyéniség hiányzott az áttörő sikerhez, és van még mindig meg a Guns-ban.

A régi Guns Axl volt. Meg Slash, Duff, Izzy, Steven, Matt. A mostani? Axl és zenei kísérete. Hiába húzkodnak egyesek vödröt a fejükre, nem hiszem, hogy valaha el fogják érni, hogy a régihez hasonló komplett zenekarként tekintsenek rájuk az emberek. A Use your Illusionhoz hasonlóan ezúttal sincs a lemezen konkrétan kiírva a zenekar összeállítása, hanem számonként vannak feltüntetve a résztvevők.

Mindezek ellenére, még ha ennyi ideig is tartott, de azt hiszem sikerült megcsinálniuk az év albumát! (Pedig a konkurencia se kutya, nézzük akár csak az AC/DC-t.) A fogadtatás pedig biztos vegyes lesz, hiszen kiadhatták volna minden idők legjobb lemezét is, sokak szerint az se lett volna elég a régiek megközelítéséhez. De a pletykák szerint ez csak egy trilógia első albuma. Ez esetben várom szeretettel a többit, remélem azok gyorsabban készülnek.

5 komment · 1 trackback

Címkék: zene album

A bejegyzés trackback címe:

https://surfin.blog.hu/api/trackback/id/tr22783440

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csucsu - REFLUX 2009.04.24. 17:58:21

"A szellemi elnégeresedés, az ami igazán zavar." - Interjú Axl Rose-zalA SZUB riportere és Ábel Anna hónapokig tartó egyeztetések után két ráncfelvarrás közt beszélgethetett a saját seggébe fulladó Axl Rose-zal, a Guns N’ Roses ikonjával. Axl most s…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G Zoli · http://www.garamiz.hu/blog 2008.11.23. 13:36:57

Ez az a lemez, amelyik megjelent már vagy háromszor, de kiderült hogy mégsem az? :}

Surfin · http://surfin.blog.hu 2008.11.23. 14:17:36

Megjelenni csak most jelent, de ígérgették már vagy 10 éve, hogy fél éven belül kijön. De csak pár szám szökött ki mindig a stúdió ajtaja alatt :D

phare 2008.11.23. 21:15:44

Szerintem nagyon jó lett az új lemez! Különösen a This I love lírai szám tetszik, de az összes jó.

jewel79bp 2008.12.05. 13:19:42

nekem is a this I love a kedvencem...

Murphy 2008.12.13. 23:19:59

hi,

ha lehetne, megint lecsapnék a kritikádra, mert megint elég faja lett :) ismételten "csak" a viharock.hu-ra menne, neveddel, forrással mindenmással... ok? haja, írj wissza plz: metalmurphy@freemail.hu

üdw.Murphy
süti beállítások módosítása